Erik Gabriel Sederholmilta

Tietoka dokumentista

Tietoa
6.12.1867
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Kuopiossa 6.12.1867

 

Herra Senaattori! 

 

Olen lopultakin onnistunut saamaan yhden täkäläisen kauppaliikkeen, nimittäin Kellgrenin lesken, ryhtymään ostamaan ja viemään maasta tärpättiöljyä ja hartsia. Saadakseen selkoa näiden tuotteiden hinnoista ulkomailla Kellgren aikoo nyt lähettää hänelle tätä varten valmistamiani näytteitä Pietarin kautta Saksaan ja Englantiin. Kellgrenillä näkemieni Hampurista saapuneiden hinnastojen mukaan siellä maksetaan tärpättiöljystä ainoastaan noin 1 markka 60 penniä Suomen rahana kannulta sekä hartsista noin 2 mk leiviskältä. Nämä hinnat eivät näytä erityisen rohkaisevilta; Kellgren toivoi kuitenkin saavansa paremmat hinnat, kun hän lähettää näytteitä täysin puhtaasta tavarasta.

Kuvernööri näytti minulle äskettäin valtiovaraintoimituskunnan 13. marraskuuta lähettämän kirjeen, jonka mukaan tärpättiöljyn hinnat ovat Englannissa 4–5 markkaa. Valitettavasti kirjeestä ei ilmene, maksetaanko tämä hinta kannusta, englantilaisesta gallonasta vai leiviskästä. Viimeksi mainitussa tapauksessa hinta kannulta olisi vain 1 mk 6 p–1 mk 32 p, leiviskään tärpättiöljyä sisältyy 3 3/4 kannua.

Kuten minulla oli kunnia viime kirjeessäni ilmoittaa, olen onnistunut valmistamaan täysin hajutonta ja puhdasta tärpättiöljyä. Sen valmistaminen ei tuota minkäänlaisia vaikeuksia, vaan on päinvastoin äärimmäisen yksinkertaista, ja kuka tahansa voi oppia menetelmän helposti.

Leiviskästä männynpihkaa olen saanut 2 ½–3 korttelia tärpättiöljyä ja suunnilleen 11 naulaa hartsia.

Minulla on tuonnempana kunnia tuoda Herra Senaattorille näytteitä valmisteista – niitä ei kuulemma voi lähettää postissa, koska pakkauksissa on juoksevia aineita.

Männynpihkan hankkimisessa on ollut vaikeuksia, kun sitä ei ole saatavissa lähempää kuin Pielavedeltä ja säät ovat lisäksi olleet epäsuotuisia.

Qvistin tavoin minäkin olen käyttänyt metallilangoista tehtyjä siivilöitä sulatetun hartsin puhdistamiseen, mutta päässyt samaan tavoitteeseen myös käyttämällä tuoreita kuusenoksia.

Olen nyt mielestäni täyttänyt tehtäväni niin pitkälle kuin olot ovat tämän mahdollistaneet. Tärpättiöljyn valmistamiseen on koulutettu kaikkiaan kuusi henkilöä, jotka voivat levittää läänin eri osissa taidon tuntemusta. Leväsen maatalouskouluun on rakennettu potaskan kalsinointiuuni, ja siellä on opetuksen saaneita henkilöitä, jotka pystyvät opettamaan kaiken potaskan valmistuksesta.

Jään tänne enää vain siihen asti, että saan valmiiksi näytteet, jotka Kellgren aikoo lähettää ulkomaille, ja matkustan sitten kotiin Mikkelin kautta.

Allekirjoitan erinomaisinta kunnioitustani ja arvonantoani vakuuttaen olevani Herra Senaattorin

nöyrin palvelija

Erik Gabr. Sederholm

 

 

Vertailu