Erik Gabriel Sederholmilta

Tietoka dokumentista

Tietoa
10.11.1867
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Kuopiossa 10.11.1867

 

Herra Senaattori! 

 

Yritykset valmistaa kuusenpihkasta tärpättiöljyä ovat yhtäpitävästi osoittaneet, että tätä öljyä voidaan saadaan vain 1 prosentti – ainakin syksyllä kerätystä pihkasta. Luultavasti sitä on enemmän keväällä kerättävässä pihkassa. Kyseessä olevasta pihkasta valmistamani hartsi (Bierpech) on joka suhteessa onnistunutta; muuan täkäläinen oluenpanija, jolle annoin siitä näytteitä, vakuutti sen olevan parhaan saksalaisen veroista.

Männynpihkasta ei nyt voida valmistaa hartsia, koska edes läheskään puhdasta pihkaa ei ole saatavissa, vaan ainoastaan vaihtelevassa määrässä pihkaisia lastuja; niistä saadaan kuitenkin tärpättiöljyä enemmän kuin kuusenpihkasta. Niin kuusen- kuin männynpihkasta valmistetusta tärpättiöljystä voidaan vieras haju vaikeuksitta poistaa täydellisesti.

Leväsen maatalouskoulussa rakennetaan parhaillaan johdollani potaskan kalsinointiuunia.

Useat kauppiaat ovat viimeinkin ilmoittautuneet halukkaiksi ostamaan potaskaa. Tämä liiketoiminta ei nähtävästi ole tähän mennessä tuottanut hyviä tuloksia, koska suurin osa täältä ostetusta potaskasta on ollut hiekansekaista. Olen useiden kauppiaiden luona nähnyt laskuja, joissa mainitusta potaskasta on mainitun syyn takia maksettu vain puolet hinnasta, joka siitä olisi muuten saatu. Kauppiaat sanovat useimmissa tapauksissa kaupan tuottaneen heille tappiota.

Muutamia päiviä sitten tapasin täällä kaupungilla Juuan pitäjän Palojärven hoitoalueella toimivan metsänhoitaja O. E. Dybergin, hän sanoi saaneensa metsähallitukselta kehotuksen esittää ehdotuksia hätäaputöiksi ja ehdottaneensa, että hänelle myönnettäisiin 3 000 markkaa tuhkan, pihkan jne. ostoihin, ja hän oli samalla lupautunut jalostamaan nämä raaka-aineet tuotteiksi ja sitten myymään ne. Otan nöyrimmin vapauden suositella Herra Senaattorille suopeamielisesti harkittavaksi tätä ehdotusta, sillä käsitykseni mukaan rahvas saa sen toteutuessa työansioiden lisäksi myös tilaisuuden hankkia tietämystä kyseessä olevien tuotteiden valmistustavoista. Lisättäköön, että Juuan rahvas kuulunee pahimmin hädästä kärsivään ja samalla käsityötaidoiltaan kehnoimpaan väkeen.

Viikon kuluttua matkustan täältä Mikkeliin.

Allekirjoitan syvintä arvonantoani ja kunnioitustani vakuuttaen olevani

Herra Senaattorin nöyrin palvelija

Erik Gabr. Sederholm

 

 

Vertailu