Erik Gabriel Sederholmille

Tietoka dokumentista

Tietoa
18.11.1867
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

H:gissä 18.11.1867

 

Korkeasti oppinut Herra Lehtori 

 

Kunnianarvoisan kirjeenne tämän kuun 10. päivältä sain käsiini palatessani Pietarista. Monet tehtävät estivät kirjoittamasta vastausta 16. päivän postiin.

Suullisesti antamani tehtävät lienevät olleet sikäli harhaanjohtavia, että mielestäni hra Qvistin piti tislata tärpättiä kuusenpihkasta.

Oli miten oli, hän on nyt tislannut Alavudella öljyä männynpihkasta. Valmistanut myös hartsia ja kolofonia. Kirjeessään hän kertoo tärpättiöljyn olevan sellaista, että sitä ”voidaan myydä rajattomia määriä”. Tämän perusteella päättelen hänen pitävän sitä vientikelpoisena.

Varmaankin jossakin Kuopion läänin alueella on tervanpolttoa varten kolottuja puita. Qvistilläkään ei ole ollut käytettävänään muunlaista pihkaa kuin sellaisista puista saatua.

Qvistin ja Saelanin kanssa käymieni keskustelujen perusteella olen ymmärtänyt, että valmistusvirheenä on ollut öljyn liian perinpohjainen talteenotto, niin että muita (pohjaan palaneita?) aineita on tullut mukaan. Qvist sanoi, että talonpojat käyttävät tislatessaan liian vähän vettä. Kirjeessään hän puhuu öljyn ”puhdistamisesta”. Ei kuitenkaan käy selville, onko se erillinen prosessi.

Hän on myös valmistanut hartsia ”vanhasta kuusenpihkasta” – vaikeutena on vain sen puhdistaminen kuorenrippeistä ym. Hän pyytää tiheää messinkiverkkoa seulontaa varten. Käytettäneen siis niin kovaa pihkaa, että se voidaan murskata.

Saelan on luvannut kirjoittaa Herra Tohtorille A. W. Wahrenin menetelmästä kuusenpihkan puhdistamiseksi ja sen tuottamasta tuloksesta – nimittäin pihkan viemiseksi sellaisenaan Englantiin pääasiassa saippuanvalmistusta varten.

Olkaa ystävällinen ja pitäkää tätä asiaa äärimmäisen vakavana älkääkä lähtekö paikkakunnalta, ennen kuin olette saanut hyviä tuloksia. Lähettäkää pikalähettejä hankkimaan männynpihkaa vaikkapa Oulun läänistä saakka ja kutsukaa rahvasta kokoon oppimaan menettelytapaa, kun ensin on saatu varmuus siitä, että se tuottaa tuloksia. Keväällä voidaan pihkaa valuttaa ja saada ad libitum [mielin määrin], ja siitä saataneen parasta tavaraa, kun se on tuoretta.

Kirjoittakaa Qvistille. Pyytäkää hänen osoitteensa sähkeitse Oulun lääninhallituksesta.

Pyydän vielä kerran saada palata asian tärkeyteen. Jos kilpailu amerikkalaisen tärpätin kanssa osoittautuu mahdolliseksi, tämä merkitsee tervanviennin vaihtumista tärpätinvienniksi – johon voidaan osallistua koko maassa. Ennakolta näyttää mahdottomalta uskoa, ettei meidän havumetsän peittämä maamme pystyisi myymään pihkaa ja muita siitä valmistettuja tuotteita kuin huonoa, arvotonta tervaa. Mielestäni ainoana esteenä on suuri tietämättömyytemme.

Tehkää siis kaikki, mitä tehtävissä on. Pysykää Savossa. Qvist tai Sivén käy Karjalan puolella. Herrojen tapaaminen silloin saattaa olla hyödyksi.

Älkää unohtako näytteiden ottamista – kun valmistus onnistuu ja alkaa sujua. Lähettäkää niitä ja pitäkää minut tilanteen tasalla asian edistymisestä.

Erinomaista kunnioitustani vakuuttaen minulla on kunnia allekirjoittaa olevani

Herra Lehtorin

nöyrin palvelija

Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu