Emil Stjernvall-Walleenilta

Tietoka dokumentista

Tietoa
19.2.1864
Pvm kommentti: 
Myös 2.3.1864
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Pietari 19.2./2.3.1864

 

Suuresti kunnioitettu Herra Senaattori 

 

Kiirehdin vastaamaan Herra Senaattorin kunnianarvoisaan kirjeeseen helmikuun 25. päivältä.

Herra Senaattori esittää siinä käsityksen, että Hänen Majesteettinsa on sallinut antaa säädyille esityksen metrijärjestelmän noudattamisesta rahojen, mittojen ja painojen määrittelyssä. Tietääkseni armollisessa esityksessä ei kuitenkaan ole kyse rahasta!

Jos vain voisin ymmärtää, mitä todellista hyötyä maalle on siitä että markan kolikko saatetaan vastaamaan frangin kolikkoa ja että sen mitat ja paino (nimittäin niin kauan kuin se on kulumaton) vastaavat ehdotettua desimetri- ja grammalaskentaa, yrittäisin epäröimättä ja innokkaasti puoltaa senaatin ehdotusta.

Laadittu suunnitelma on tieteelliseltä kannalta tosin nerokas, mutta käytännön sovellukseen liittyy myös arveluttavia piirteitä, jotka ymmärretään täällä paremmin kuin Suomessa.

Velvollisuutenamme on näiden seikkojen harkitseminen ottamatta hetkellisiä epämiellyttäviä vaikutelmia huomioon.

Olemme useassakin suhteessa jo lähteneet erillisyyden suuntaan. Maan oikein ymmärretyt edut ovat vaatineet sellaisia toimia. Nyt idässä ollaan hyvin valppaita, ja meidän on käsiteltävä viisaasti jokaista uutta kysymystä, joka saattaa herättää epäluuloja ja vahingoittaa ystävällisiä suhteitamme keisarikunnan asukkaisiin.

Täydellisintä kunnioitustani ja alttiuttani vakuuttaen minulla on kunnia edelleenkin olla

Suuresti kunnioitetun Herra Senaattorin

nöyrin palvelija

Em. Stjernvall.

 

Vertailu