Clas Herman Molanderille

Tietoka dokumentista

Tietoa
31.5.1881
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

31.5.1881

 

Parahin Veli! 

 

Havaitsen, että Taideyhdistys pyytää [senaatilta] 17 000 mk:n lainaa Göhlen kokoelman ostamista varten.

Älkää antako lainaa ihmisille, jotka eivät pysty maksamaan, vaan saattavat itsensä surkeaan asemaan pitkiksi ajoiksi. Hoitakaa asia ripeästi:

1. Ostakaa kokoelma valtiolle;

2. Luovuttakaa se Taideyhdistyksen hoitoon toistaiseksi ja velvoittakaa se:

a) suorituttamaan vuosittain kokoelman inventointi ja tarkastus ja b) antamaan tästä kertomus samalla kun jo annetun määräyksen mukainen kertomus piirustuskoulun kokoelmista.

–––

Perustelu: Selvitysten mukaan näyttää varmalta, että kokoelmaan sisältyy hyvin arvokkaita alkuperäismaalauksia ja että jäljennöksetkin ovat hyvin tehtyjä.

17 000 mk on mitätön summa tuollaiseen tarkoitukseen. Huom. Yhdestä ainoasta taulusta voidaan joutua maksamaan se kymmenkertaisesti.

Uskon lujasti siihen, että kansa, joka ei pysty säilyttämään historiaansa kuvina, on pysyvästi kehnonlaista joukkoa.

Ilman museota ei kuitenkaan voida kouluttaa 1. taiteilijoita eikä 2. myöskään yleisöä, joka pystyy arvioimaan tuotteita ja hylkäämään huonon laadun, eikä 3. ihmisiä, jotka uhraavat jotakin taiteen hyväksi, kaunistavat kotejaan sen tuotteilla ja antavat ravintoa laajoille piireille.

Sen takia:

3. Antakaa vuosittaisena määrärahana pyöreä summa kokoelman kasvattamiseen, mutta käyttäkää varat vain joka toisena tai joka kolmantena vuotena.

4. Antakaa Taideyhdistykselle oikeus ilmoittaa suurista myynneistä, jolloin voidaan antaa määräyksiä [myytävien teosten] tarkemmasta tutkimisesta.

5. Miettikää museorakennuksen hankkimista, mutta vain keskiosan rakentamista. Loppuosa myöhemmin.

6. Käyttäkää Klärichin tontin pohjoispuolella sijaitsevaa naapuritonttia, nimittäin sen eteläpäätä. Pohjoispuolelle nurmikkoa ja pensaita rautatientorille saakka.

7. Älkää antako taideteollisuusyhdistyksen työntää sinne nenäänsä. Sen puuhat ovat hataraa ja ennenaikaista jäljittelyä. Milloin me joskus kykenemme kilpailemaan ulkomaiden kanssa ensinnäkin laadullisesti ja myös hinnoissa – sen tietää vain meidän Herramme. Jokainen, joka haluaa hyvää ja halpaa tuon alan tavaraa, ostaa kuitenkin ulkomaista tuotantoa nyt ja vielä pari vuosisataa tämän jälkeenkin.

Ystävyydessä

J. V. S:n

 

PS Sydämellinen kiitos käynnistä syntymäpäivänäni. En jaksanut enkä uskaltanut nousta jalkeille aikaisemmin.

 

 

Vertailu