Christian Henrik Snellmanilta

Editoitu teksti

Suomi

Oulussa 13.12.1854

 

Rakas poikani!  

 

Tänään on päivä, jolloin lopetan vaikenemiseni, kun saan tämän huomenna Helsinkiin matkustavan Petterin mukaan ja sain juuri ilokseni vastaanottaa Sinulta tervetulleet tämän kuun 8. päivänä kirjoittamasi rivit.

Kiitos olkoon Korkeimmalle siitä, että perhe on edelleenkin terveenä ja että erityisesti minä saan iloita siitä, että minua aina muistetaan rahalähetyksellä, vaikka en nykyisin olekaan tarpeessa eikä äitikään, josta minä aina pidän huolen. Meidän tulevaisuudennäkymämme synkkenevät, sillä minun merimieseläkettäni ehkä pienennetään, mutta luota Suureen Huolenpitäjään, joka kyllä keksii keinoja. Minun pitäisi onnitella Sinua uusista kirjallisista ansioistasi, jollei minun käsitykseni mukaan olisi jo hyvin lähellä aika, jolloin Kaitselmus murskaa ihmisen korskean hankkeen sivistää itseään tiedon puun hedelmillä ja unohtaa elämän antaja, joka istutti puun Paratiisin luodessaan.

Petter saa kertoa laveammin siitä, miksi minä olen viipynyt täällä näin kauan, minun kirjoitukseni ovat nyt kopioitavina Limingassa tohtori Borgilla, joka on hyvin kiinnostunut Sinun entisestä koulutoveristasi Lithoviuksesta, joka on virkavapaana. Odotan professoria kaupunkiin, ja sitten me aiomme ratkaista, haetaanko painolupaa Kuopiosta vai Turusta.

Aivan lähiaikoina matkustan Putaalle ja pyhien jälkeen kotia kohti, mikäli mahdollista. Otto varmaankin kertoi Sinulle Albertin avioliitosta, joka on sekä hyvä että paha asia. Äiti iloitsee siitä, että joku ottaa hänet hoitaakseen.

Aina kun posti tulee, odotamme saavamme kuulla ratkaisun Sevastopolissa tapahtuneen tavalla, joka on kunniaksi järjelle ja sivistykselle; mitä sen jälkeen seuraa, sen Herra tietäköön.

Toivon aina koko sydämestäni, että voisimme vielä tavata maan päällä saadaksemme muutaman päivän keskustella tärkeistä asioista.

Minulla ei ole erityisemmin seuraa enkä sitä etsikään. Ei mitään tanssi- jne. klubia, ns. sanomalehtien lukupiiri ainoa. Voi hyvin ja kirjoita pian ja ota vastaan hellät terveiset niin itsellesi kuin Jeanettelle ja lapsillekin.

CHS:n

 

Kerro terveisiä Wennbergille ja tytöille. Muistelen aina ikävöiden Tengströmejä ja muita.

 

 

Vertailu