Christian Henrik Snellmanilta

Editoitu teksti

Suomi

Palossa 18.4.1854

 

Rakas oma poikani! 

 

Aika ajoin olemme tämän talven kuluessa saaneet terveisiä toisiltamme matkustavien ystävien välityksellä ja Jumalan kiitos aina ilahduttavia.

Kun meidän Ingmanimme palasi, loppui toivo siitä, että saisimme nähdä Sinut luonamme. Siitä saakka olen ollut surullisempi kuin tavallisesti ja kaipaan rakkaitteni seuraa, josta sain nauttia viime vuonna tähän aikaan. Lapset, lapset ja Jeanette vaikuttivat niin syvästi; kadehdin sitä äidinisää, joka saa tavata heitä alituisesti. Säilytän Teidät kaikki rakkaudella muistissani, ja Teidän ajattelemisenne on ajanvietettäni, arvokkaampaa kuin Teidän illanistujaisenne Helsingissä.

Tänä talvena olen elänyt huoletonta elämää, mistä kiitän Jumalaa ja Sinua, niin että olen voinut liikuskella missä olen halunnut; olin 3 viikkoa Uudessakaarlepyyssä ja tapasin J. W. G:sonin, joka oli palaamassa vakuutuskokouksesta. En voinut mitenkään silloin lähteä hänen mukaansa, mutta lupasin käydä heidän luonaan kesällä, jos Jumala suo.

Terveyteni on tavanomaisella kannalla, voimat vähenevät hiljalleen, mutta rinta on paremmassa kunnossa kuin viime keväänä Helsingissä. Äidin rinta on sitä vastoin hyvin kehnossa kunnossa, mutta kai hän vielä tästä vuodesta selviytyy. Anna ja Otto lapsineen voivat hyvin; kaksi poikaa käy isoa koulua, kolmas saa opetusta demoiselle [Emilie] Runebergilta. Viime vuonna sahattu puutavara on myymättä; luotan siihen, että ostajat tulevat, eihän tästä tule saartosotaa, niin luulisin.

Nyt haluaisin asua Teidän entisessä huvimajassanne vuorella. Mitähän tästä lapsesta kasvaa? Viime kesänä kuulitte kuolinmusiikkia, jota soittivat kellot, tänä vuonna sitä soittavat tykit. Luullakseni asia koskee Kronstadtia ja Pietaria. Herran käsi on koitoksessa mukana, asia koskee ehkä koko Eurooppaa, kunhan tarpeeksi pitkälle päästään.

Meille Oton kanssa tulee yhteisesti lehtiä, mutta kahta postilähetystä en ole saanut; olen huolissani.

Feodalismin synty ja kehitys sekä englanninkielinen Bonaparten historia ovat ainoata luettavaa, jota olen saanut käsiini; olen kuitenkin kirjoittanut melko paljon teosofista telluurista antropologista teologiaa tai jotakin sentapaista, jatkoa Härmän katekismukseen; Schelling on kuitenkin kuollut ja Atterbom kaukana. Viimeksi olen ottanut retorttiini myös Granfeltin väitöskirjan. Kaikki kunnia miehelle, mutta opetus on epäkristillistä, ei kuitenkaan niin hirmuisen pakanallista kuin sen toisen uuden professorin yleisölle osoittamat hengentuotteet. Jumala yleisöä varjelkoon tuollaiselta draamakirjallisuudelta samoin kuin ihmisten opettajiakin. Pirkkalan August [Snellman] matkustaa toukokuun puolivälissä rouvineen pohjoiseen pitääkseen samalla matkalla myös vaalisaarnan; silloin minulla olisi miellyttävää matkaseuraa, jos vain silloin ei satu kylmiä pohjatuulia.

Albert-rassukka oli kotona pääsiäisenä ja lähti talsimaan Kepoon taas tänään. Meillä on piikana muuan nuori tyttö.

Jäillä kulkeminen on jo vaikeaa, ja jäljellä ovat vain kinokset.

Lämpimät terveiset äidinisälle ja tytöille, Callelle ja lapsille ja Sinun hyvälle Jeanettellesi ja hänen pikkuiselleen sekä Korkeimman armon ja suojeluksen toivotus. Hellä isäsi

CHS.n

PS Olisin halunnut kirjoittaa pieniä kirjeitä lapsille, mutta saan sitä tuskin enää kynällä tehdyksi.

 

PS kaikessa kiireessä

Olisin kyllä halunnut rakas Janneni antaa Sinulle käsityksen teoksestani, mutta se on mahdotonta. Yhtä hyvin voisi todistaa tai selittää kalalle, miten lintu lentää. Ensin on tunnettava alkuperusteet. Vakuutan, etteivät kyseessä ole mitkään päähänpistot, ajatukset ovat alkaneet itää jo isäni rippikouluissa, joissa minä 7-vuotiaana istuin ylimmällä sijalla; ja ne ovat kasvaneet syntiinlankeemuksen eli mietiskelyn kautta ja saaneet muodon; ne vaativat elämää uskonnon kautta sekä älyn elämää eli Jumalan olemusta, jota kaikki elämä on, vaikkakin maan päällä tai planeettojen elämässä organismiin sidottuna epävapaata alkuperusteina ja vaistona. Summa: ei varsinaisesti tapahtunutta syntiinlankeemusta; kaikki evoluutiota. Homeros profeetta yhtä hyvin kuin Mooseskin; šamaani pappi siinä missä Lutherkin; kaikki lajinsa tai kehitysasteensa mukaisesti samaa yliaistillista jumalallista elämän prosessia. Eläviä ideoita eli muodon saaneita sanoja on, mutta ei henkiä, joilla olisi subjektiivinen luonne; ei mitään kuollutta; ei mitään materiaa; ei mitään persoonallisuutta paitsi sitä, joka on Jumalalla ja Hänen lähettämällään, mutta nuo kolme ovat yhtä.

Olen yrittänyt esittää tämän kaiken selkeästi 12 paradoksissa, 5 olettamuksessa ja 21 antropologisessa tai teologisessa teesissä; perusteet ja todisteet niille antavat

1. välitön vaistoon pohjautuva ajattelu eli vaadittava mietiskely;

2. luonnontieteen tuottama kokemus eli sivistys;

3. välitön perimätieto ja logos eli Jumalan ilmoitus. Muuten kaikki on vain lahkolaisuutta ja kiistelyä.

Yhdestäkään hegeliaanista ei voi tulla runoilijaa

todistaa CHS:n

 

 

Vertailu