Carl Robert Ehrströmille

Editoitu teksti

Suomi

19.9.1842

 

Veli Carole! 

 

Kirjoitan vain kertoakseni Sinulle seuraavat asiat.

Berliinissä ovat tavoitettavissasi:

kirurgian alalta: professorit paitsi Dieffenbach, myös Jüngken, Graefe, Kluge, Froriep, Schlemm ja tohtorit Archerson, Troschel, Böhm

Lääketiede: Schönlein, Osann, Wolff

Romberg, lastentaudit

Ideler, psykiatria

Hyvin suuri herra – Müller, anatomia, sano hänelle terveisiä Göteborgin ja Tukholman väliseltä matkalta.

 

Voisin lisätä tähän paljon ja muista yliopistoista; selviydyn kuitenkin kaikesta pyytämällä Sinua käymään ensimmäiseksi Kursorin puheilla ja ostamaan luettelon. Monissa paikoissa, esim. Berliinissä, on asianomaisten asunto-osoitteet ilmoitettu tauluilla. Kahviloissa on osoitekalentereita.

Elä aina suuren yleisön tavoin, se on halvinta. Älä sitä paitsi majoitu yksinkertaisimpiin paikkoihin, se ei merkitse säästöä. Valitse sellaiset majapaikat, joissa kauppiaat ja tehtailijat yöpyvät. Älä luota kehenkään äläkä arkaile, vaikka kohtaisit kreivin hahmoisen Pirun. Älä koskaan asu yhdessä kenenkään kanssa. Joudut varkauden uhriksi niin kuin minä.

Jos viivyt Helsingissä [po. Hampurissa?], puhu ranskaa ja pidä mukanasi sillä kielellä kirjoitettua kirjaa. Matkusta mieluimmin ensiksi Pariisiin. Jollet pääse sinne, on matka turha. Ennen toukokuun puoltaväliä ei Sveitsissä voi matkustaa. Tammikuu jne. on parasta aikaa Pariisissa. Älä turhaan yritä puhua tieteestä vähemmän tunnettujen oppineitten kanssa. He pitävät enemmän tavallisesta jutustelusta. Kerro heidän Suomessa nauttimastaan maineesta. Se naula vetää. Ota kuitenkin selville kaikki, mitä mies on kirjoittanut. Jos Sinulla on hänen kirjansa, tiedät yhtä paljon kuin hän itsekin. Varsinkin jos Sinulla on lisäksi hallinnassasi tieteen uuden ja uusimman ajan historia.

Kerro terveisiä omille sukulaisillesi ja minun sukulaisilleni. Jumala olkoon kanssasi.

Sinun

Snellman

 

PS Sinulla täytyy olla Reichardin matkaopas. Se säästää rahaa – ja muista lukea sitä!

 

 

Vertailu