Carl Gustaf Wredelle tammikuussa 1864, konsepti

Tietoka dokumentista

Tietoa
29.12.1864
Pvm kommentti: 
Päivämäärä ei ole tarkka
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Jalosukuinen Herra Kuvernööri Paroni

 

Olen saanut suuresti kunnioitetun kirjeen tämän kuun [9.1.1864] päivältä.

Kirjeen sisältämät uutiset ovat ikäviä, mutta murheellisia vain Vaasan läänissä vallitsevan siveellisen tilan kannalta.

Kun Jalosukuinen Herra Paroni samoilla riveillä kannattaa viinanpolttoon suostumista ja kertoo leipäviljan puutteesta sekä siitä, että aloitetut avustustoimet pitävät vain toistaiseksi nälänhädän loitolla, minusta tämä ei kaikkiaan näytä kehottavan asettumaan Herra Paronin ensiksi mainitun mielipiteen kannalle.

Minun mielestäni on aivan päivänselvää, että viinanpoltto lisää viljantarvetta. Vaikka polttaja nimittäin voikin ostaa kaksi tynnyriä yhden sijasta, voivat hänen asiakkaansa, jotka ovat maksaneet ja juoneet viinan, ostaa 2 tynnyriä vähemmän kuin muuten voisivat, joten viinaksi muutettu tynnyri on läänin kannalta menetetty. Mainitut ostajat ovat lisäksi juuri niitä, joita valtio eli muu maa joutuu ruokkimaan.

Kun lääni on ennestään kruunulle velkaa 42 000 tynnyriä eli noin 270 000 hopearuplaa ja lisäksi 27 000 ruplaa käteistä rahaa, ei lisätuen antaminen ole toivottavaa eikä sitä myöskään helposti löydy.

Täälläkin tiedetään, että kyseessä olevat anomukset viinanpoltto-oikeudesta on saatu aikaan kiihotuksen avulla. Tiedetään myös, että Mustasaaressa päätös on tehty kutsumatta pitäjänkokousta koolle tätä asiaa käsittelemään. Samoin on ehkä menetelty muuallakin. Asian käsittelyn kannalta olisi toivottavaa, että Herra Paroni hyväntahtoisesti hankkisi tiedot tästä ja ilmoittaisi tilanteesta senaatille.

Uskon toki, että salapolton estäminen tuottaa vaikeuksia kruununpalvelijoille. Heillä ei liene monilla paikkakunnilla siihen haluakaan. Olen kuullut, että esim. Kauhavalla ja Härmässä nimismies ei ole astunut askeltakaan tätä asiaa hoitaakseen – ovatpahan vain auttaneet tuotteen kuluttamisessa.

En osaa sanoa, millaisen päätöksen senaatti asiassa tekee. Itse en voi äänelläni kannattaa viinanpolttoluvan antamista muille seurakunnille kuin niille, jotka eivät ole kruunulle mitään velkaa eivätkä myöskään pyydä tukea.

 

Vertailu