Carl Gustaf Wredelle, konsepti

Tietoka dokumentista

Tietoa
2.10.1863
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

[2.10.1863]

 

Vaasan kuvernööri.

Jalosukuinen Herra Paroni! 

 

Muuan Lappajärven pitäjän Alajärven kappeliseurakunnasta kotoisin oleva talonpoikaparka jätti pari viikkoa sitten senaatille kirjeen, jonka sisältö oli suunnilleen että Hänen Majesteettinsa olisi myönnettävä kirjeen allekirjoittajille lykkäystä heidän saamastaan viljasta aiheutuneen velan maksamiseen läänin kaupunkien kauppiaille.

Tähän anomukseen ei tietenkään voitu kiinnittää huomiota muuten kuin sikäli, että se joudutti senaatin lääninhallitukselle ilmoittamaa päätöstä sallia maahantuojille myönnettyjen ennakoiden korvaaminen uusilla 240 000 markan määrään asti.

Nyt tänne on ilmaantunut sama talonpoika käytyään välillä kotonaan ja tuonut oheen liitetyn kirjeen. Sen jättäminen senaatille ei tuottaisi minkäänlaisia tuloksia; ja tästä syystä valitsen ratkaisukseni mainitun kirjeen lähettämisen Herra Paronille.

Näiden ihmisparkojen omaisuutta huutokaupataan parhaillaan ja heidän karjaansa myydään 4–5 ruplan hintaan päätä kohti. Heitä on autettava mikäli mahdollista.

Näin kovin ottein heitä kuuluu ahdistelevan vaasalainen kauppias Åberg. Olkaa ystävällinen ja pakottakaa hänet vaihtamaan näiltä talonpojilta vaatimansa saatavat [uusiin ennakkoihin]. Jos myönnetyt 60 000 ruplaa olisi jo käytetty loppuun, rahaa silti saadaan, kunhan Herra Paroni vain hyväntahtoisesti tekee asiasta virallisen esityksen.

Suokaa anteeksi, että sanon tämän: enhän voi ehdottaa senaatissa toimia, elleivät herrat kuvernöörit pidä niitä tarpeellisina. Ja ne näyttävät kuitenkin olevan tarpeellisia, kun seurakunnassa kaikkien omaisuus joutuu vasaran alle.

Tilanne ei ole oikein kunniaksi Vaasan läänin kauppiaille. He ovat huonoimmin maksaneet kruunulle, mutta ovat tähän mennessä ainoina panemassa uloshakuun velkomuksiaan rahvaalta. Olisivathan he varmaankin voineet pitää itsestään selvänä, ettei hallitus hirtä heitä siitä, etteivät he maksa ennakkojaan määräpäivänä, jos he voivat osoittaa antaneensa luottoa asiakkailleen.

Oheisessa kirjeessä luetellut jauhosäkit ym. tarkoittavat kunkin henkilön koko velkaa myös muille kauppiaille kuin Åbergille – luullakseni pietarsaarelaisille. Voitaisiinkohan herra Hannuksela lähettää tarkastusmatkalle Alajärvelle ja muille ahdinkoon joutuneille paikkakunnille. Tämän tarkastuksen perusteella voidaan sitten anoa senaatilta lisämäärärahaa ennakoiden vaihtamiseen uusiksi. Pietarsaarelainen Thodén kuuluu niihin, jotka ovat myyneet luotolla halukkaasti ja paljon. Kaikkia tällaisia kunnian miehiä ja heidän suojattejaan on autettava mahdollisuuksien mukaan. Sen on kuitenkin tapahduttava nopeasti. Vielä kerran: olkaa ystävällinen ja tehkää pikaisesti jotakin näiden alajärveläisparkojen hyväksi.

Erinomaisinta kunnioitustani vakuuttaen minulla on kunnia allekirjoittaa olevani

Jalosukuisen Herra Paronin

 

 

Vertailu