Anders Wennbergiltä

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio 4.5.1850

 

Rakas Snellman! 

 

Iloitsin sydämestäni saadessani tiedon Jeanetten hyvin menneestä synnytyksestä [Johan Ludvigin] sekä viihtymisestä siellä; suokoon Korkein teille terveyttä ja menestystä elämässä.

En ole aikaisemmin kirjoittanut, koska olen 3 viikkoa odottanut Brovallin paluuta (joka lopulta tapahtui 30. huhtikuuta) voidakseni kertoa teille apteekin kaupasta. Olen nyt vakaasti päättänyt myydä apteekin, mistä mainitsin myös Haartmanille, ja pyydän näin ollen apteekista lääkkeineen sekä Itkoniemen torpasta ja rakennuksesta 27 000 hopearuplaa. Kun mainitusta summasta vähennetään 23 000 bankoruplaa velkojeni hoitamiseen, jäljelle jää näin ollen 71 500 bankoruplan pääoma, jonka 5 %:n vuosikorko on 3 575 bankoruplaa, joten minun pitäisi toki talouttani kohtuullisesti hoitamalla selviytyä vuosikorkojen turvin – eikö niin?

Siitä, että myyn apteekin, voi kyllä puhua, mutta kauppasumma on toistaiseksi pidettävä salassa. [C. D.] Haartman oli varsin tyytyväinen tarkastettuaan apteekkini.

Olen päättänyt lähteä ensi viikon lopussa tai seuraavalla viikolla Brovallin seurassa matkalle Helsinkiin, ehkä kauppa saadaan siellä päätetyksi.

Röringin kärsimän tunnetun tappion jälkeen hänen terveytensä on horjunut, ja hän on yhä kehnossa kunnossa vaikka on ollutkin / on / hieman liikkunut ulkona – hän aikoo rakentaa uudelleen ainakin viinanpolttimon. Tytöt lähettävät terveisiä ja odottavat kirjeitä Jeanettelta – he eivät ehdi saada kirjeitään valmiiksi tähän postiin.

Kerro Jeanettelle ja lapsille terveisiä

A. Wennbergiltä

 

PS Olen sulkenut tämän kirjeen asessori Rabbelle osoittamani kirjeen kanssa samaan kuoreen varmistaakseni sen perille tulon.

 

Vertailu