Anders Henrik Snellmanille

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

H:ki 12.2.1874

 

Rakas Hinni. 

 

Lähetän ohessa vekselin nro 9839.

Mk 100 – sikäläiseen Yhdyspankin konttoriin jonka vastaanottamisesta Sinun tulee heti ilmoittaa.

Esimiehesi näköjään pitää sinua loisijana. Pelkään pahoin ettet ole osannut tai viitsinyt tehdä tarpeeksi työtä, vaan ollut pelkkä oppipoika. Sillä jos Sinä olisit tosiaan käyttänyt kaiken aikasi hänen hyväkseen, niin hän varmaan puolen vuoden jälkeen puhuisi Sinun palkkiostasi. Tietenkään Sinun ei tule tehdä aloitetta. Mutta Sinun pitää hankkia itsellesi toinen paikka käräjäkierroksen päätyttyä.

Luullakseni asianajajan palkkio nostetaan talonpojilta oikeusjuttua vastaanotettaessa – alun alkaen. Jos pysyttelet hyvissä väleissä parhaiden kauppiaiden kanssa voit ehkä saada tuottoisampia tehtäviä.

On ehkä välttämätöntä, että maksat sanomalehtiklubille. Mutta siellä käyminen on taatusti Sinulle vahingollista. Pikkukaupungeissa ne ovat kapakoita – ja meidän maassamme ylipäätään niistä puuttuu parempien ihmisten seura. Seurustele sen sijaan perheiden kanssa, vaikka se tuottaisikin kuluja.

Pelkään että Kolström ei ole oikein hyvässä maineessa, minkä vuoksi luottavaisuus ei ole suositeltavaa. Osoita kunnioitusta uudelle kuvernöörille [C. G. M. von Kraemer] ja vieraile rouvan luona. Hän on hyvä ja miellyttävä daami. Oletko käynyt Borgin ja hänen isänsä luona. Muista käydä. Tri Nylander on hyvää seuraa. Seurustele iäkkäämpien ja arvostettujen kanssa äläkä tuo omaa persoonaasi esiin. Älä veljeile roskaväen kanssa.

Makasiiniveloista vastaan tästä lähtien minä. Forsström taitaa olla vähän arvaamaton. Mitä oikeutta hänellä oli esiintyä vastuullisena? Vaadi kopiota hänen valtakirjastaan.

Hoida Podoskan myynti edullisesti. Sovi etukäteen Schmidtin kanssa. Käteistä rahaa niin paljon kuin mahdollista.

Kaikki voivat hyvin ja lähettävät terveisiä. Kirjoitan kiireessä ja pimeässä ja lopetan – Isäsi

J.V. S:n

 

 

Vertailu