Alexander Armfeltille

Tietoka dokumentista

Tietoa
20.2.1866
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Helsingissä 20.2.1866

 

Jalosukuinen Herra Kreivi. 

 

Senaatin alamainen anomus kahden yhteismäärältään 3 ½ miljoonan markan kreditiivilainan ottamisesta lähtee päivän postissa.

Rahat on tarkoitettu pääasiassa vientikauppiaillemme annettaviksi. Laina maksetaan takaisin vuoden loppuun mennessä.

Rohkenen odottaa, että Hänen Majesteettinsa armollisimmin hyväksyy anomuksen. Pyydän kunnioittavasti, että Jalosukuinen Herra Kreivi haluaisi sangen suosiollisesti hoitaa kysymyksen ratkaisuun muutamassa päivässä ja ilmoittaisi minulle ystävällisesti tuloksesta sähkeitse. Asia on nimittäin erittäin kiireellinen. Asianomaiset tarvitsevat rahoja heti voidakseen käyttää hyväkseen talvesta vielä jäljellä olevaa lyhyttä aikaa.

Paroni Rothschildin meille antaman luoton erinomainen edullisuus on mielestäni käsittämätön ihme. Pietarissa pyydettiin ensin 12 prosenttia, alennettiin sitten vaatimusta 9 %:iin – Rothschild antaa rahaa 6 %:n hinnalla ja tarjoaa 1 ½ miljoonaa taalaria!

Ryhdymme lunastamaan seteleitämme hopealla 1. maaliskuuta (uutta lukua). Kunpa se tapahtuisi suotuisalla hetkellä! Jumala säätää. Uskallan kuitenkin vielä kerran vakuuttaa, ettei mitään vaaraa ole.

Olisi hyvä, jos Hänen Majesteettinsa päätös venäläisestä vaihtorahasta olisi täällä ennen sitä, vaikka rahauudistuksen kannalta sillä kysymyksellä ei ole mitään merkitystä. Vaikea asia oli sen rajoittamaton vastaanottovelvollisuus valtion kassoissa. Kun tämä säädös kumoutui, muu on vähäpätöistä. Oli itsestään selvää, että venäläistä rahaa hyväksyttäisiin kurssiarvonsa mukaisesti. Ja kun näin kävi, saatiin uusi turvatekijä suojaksi.

Viitaten nöyrästi sähkeeseeni minulla on kunnia lisätä, ettei rautatielainan täyttä määrää ehkä uskalleta nostaa, vaikka se saataisiin täyteen merkityksikin. Rahathan imetään yleisestä rahaliikenteestä, jossa vallitsee äärimmäinen rahan niukkuus. Rautateiden rakentamisen jättäminen sikseen on parempi vaihtoehto kuin Tampereen radan aloittaminen kykenemättä rakentamaan sitä valmiiksi.

Erinomaisinta kunnioitustani vakuuttaen minulla on kunnia edelleenkin olla

Jalosukuisen Herra Kreivin

nöyristä nöyrin palvelija

Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu