Alexander Armfeltille

Tietoka dokumentista

Tietoa
12.1.1865
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Helsingissä 12.1.1865

 

Jalosukuinen Herra Kreivi! 

 

Ensimmäinen ja mieluisin tehtäväni on esittää kunnioittavin ja vilpittömin kiitokseni kaikesta siitä hyväntahtoisuudesta, jota Jalosukuinen Herra Kreivi on suvainnut osoittaa minulle myös Pietarissa ollessani. Pyydän nöyrästi Jalosukuista Herra Kreiviä olemaan vakuuttunut siitä, että tämä kiitos samoin kuin kiitollisuuteni siitä suopeasta hyväntahtoisuudesta, jota olen onnekseni aina saanut kokea Herra Kreivin taholta, tulee sydämestä enkä koskaan unohda sitä suurta velkaa, joka tämän hyväntahtoisuuden takia kannettavakseni jää.

Rohkenen nöyrimmin vedota jälleen tähän hyväntahtoisuuteen Loviisasta tämän kuun 5. päivänä sähkeitse lähettämäni uskaliaan anomuksen hyväksi.

Kun harkitsin asioita tarkemmin matkan aikana, huolestuin parista määräyksestä, jotka sisältyvät odotettuun säädökseen Venäjän metallirahan välttämättömästä kelpoisuudesta Suomessa. Koska minulla ei ole oikeutta keskustella asiasta kenenkään kanssa, olen rohjennut odottaa vielä yhden postipäivän pohtiakseni asiaa vielä huolellisemmin. Toivon, että ehdotus, joka minulla nyt on kunnia lähettää, on laadittu sanamuodoltaan sellaiseksi, että sen hyväksyminen estää ennakolta uuden säädöksen vaikuttamasta mahdollisesti vahingollisella tavalla hopearahan vaihtoomme.

Minun on nöyrästi pyydettävä anteeksi sitä, että olen näin hitaasti käsittänyt, millainen oikean menettelyn on oltava. Rohkenen sanoa puolustuksekseni, että mahdollisuuksien arvioiminen on vaikeaa. Ja tässä tarvitaan juuri tuollaista arviointia, kun on varauduttava puolustautumaan pelättävissä olevia hyökkäyksiä vastaan, joita varten hyökkääjälle on annettu aseet käteen.

Aiemman esityksen olin luovuttanut herra paroni Stjernvall-Walleenille, kuten Jalosukuinen Herra Kreivi muistanee.

Täällä on aivan hiljaista. Nähtävästi ei tiedetä, mitä tulevaisuudelta on odotettavissa. Vähitellen myrsky on kuitenkin nousemassa. Jotta sitä vastaan voidaan toimia, kaivataan armollista ratkaisua niistä 4 miljoonasta.

Syvintä kunnioitustani vakuuttaen minulla on kunnia edelleenkin olla

Jalosukuisen Herra Kreivin

nöyristä nöyrin palvelija

Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu