Åbo Underrättelserin lakkauttaminen, lausunto senaatin talousosastossa 19.1.1864

Tietoka dokumentista

Tietoa
19.1.1864
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

...tällöin senaattori Snellman antoi seuraavan lausunnon: Ne lausunnot Åbo Underrättelser -lehden kuluvan vuoden numerossa 1, jotka hänen ylhäisyytensä kenraalikuvernöörin kirjelmässä mainitaan, ovat rikollisia, Hänen Majesteettinsa Keisarin hallitustoimia sopimattomasti julkisuudessa arvostelevina, ja myös Venäjän kansaa halventavina ja näin ollen myös Suomen etuja haittaavina.

Lehden julkaisuoikeuksien peruuttaminen olisi kuitenkin mielestäni väärä ratkaisu. Jätän sikseen sen, että en periaatteessa voi hyväksyä sellaista toimenpidettä, josta ei voida varmasti sanoa, myöskään tässä tapauksessa, että se osuisi kirjoittajaan, vaikka se veisikin julkaisijoilta näiden oikeutetusti hankkiman omaisuuden. Mutta käsitykseni on, että kun Hänen Majesteettinsa on antamalla säätyjen käsiteltäväksi lehdistölain ilmaissut armollisen tahtonsa olevan lopettaa sensuuri ja lakkautusvalta ja antaa lehdistörikkomusten rankaiseminen vain lain ja lainmukaisen tuomioistuimen tehtäväksi, ei olisi näiden Hänen Majesteettinsa ylevien tarkoitusperien mukaista, että senaatti samaan aikaan, Hänen Majesteettinsa korkeassa nimessä, käyttäisi lakkautusvaltaa.

Myöskään en katso senaatilla olevan lain ja asetusten mukaista oikeutta lopettaa lehden julkaisemista vain joksikin lyhyeksi ajaksi.

Näin ollen uskon, ettei tässä tapauksessa mikään muu toimi ole oikea, kuin että syyllinen, artikkelin kirjoittaja, haastetaan oikeuteen laillisessa tuomioistuimessa, ja ehdotan, että senaatti vastauskirjeessään kenraalikuvernöörille esittää harkittavaksi, katsoisiko Hänen Ylhäisyytensä sopivaksi kehottaa keisarillisen senaattorin prokuraattoria antamaan nostaa sellaisen haasteen.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: